back to top

Známé i méně běžné způsoby jak využít vakuové dózy v domácnosti

Vakuové dózy, možná jste už o nich slyšeli, nebo je možná máte dokonce i doma, ale zatím jste je příliš nepoužívali. Přitom mají tolik užitečných využití.

Prodlouží čerstvost a živostnost potravin

Kolikrát se vám stalo, že jste si koupili čerstvé ovoce nebo zeleninu a po pár dnech v lednici už nebyly ani k jídlu? S vakuovými dózami se vám tohle už nestane. Díky tomu, že z vakuové dózy odsajete vzduch, prodloužíte čerstvost potravin o několik dnů, někdy i týdnů. Nezáleží na tom, jestli se jedná o ovoce, zeleninu, pečivo nebo třeba sýry a maso. Díky odsátí vzduchu zamezíte oxidaci a množení bakterií, díky čemuž prodloužíte trvanlivost potravin až 5x.

Uskladněte zbytky na zítra

Když uvaříte příliš velký oběd a zůstane vám ještě na druhý den, je to výhra. Nemusíte zbytečně vařit. Problém je, ale ten, že se takové jídlo rádo rychle kazí, ztrácí svou chuť nebo přejímá pachy z lednice. Ale ne, pokud je uložíte do vakuové dózy.

Mražení bez spálení mrazem

Zamrazování potravin je super způsob, jak si udělat zásoby na dny kdy nemáte čas nebo máte prázdnou lednici. Nepříjemné však je, když jídlo v mrazáku najdete obalené v ledové krustě, která změní jeho chuť i konzistenci. A to, i pokud je v sáčku. Když ale jídlo zamrazíte ve vakuové dóze, zabráníte přístupu vzduchu a tím i „spálení mrazem“. Můžete tak bez obav zamrazit ovoce, zeleninu, maso nebo hotová jídla.

Marinování na rychlovku

Máte chuť na grilované maso, ale zapomněli jste ho včera naložit do marinády? Žádný problém! Vakuováním to zachráníte. Když maso naložíte do marinády ve vakuové dóze a odsajete vzduch, marináda se do masa dostane mnohem rychleji. Takže místo několika hodin marinování vám bude stačit třeba jen půl hodinky.

I sypké potraviny zůstanou déle čerstvé

Mouka, cukr, rýže, ořechy nebo káva – všechny tyhle suroviny jsou náchylné na vlhkost a pachy, které na sebe v kuchyni mohou nabrat. Navíc se do nich po otevření rádi pouští různí červíci a moli. Když je, ale budete skladovat ve vakuových dózách, zůstanou krásně suché a čerstvé. Hlavně káva neztratí své božské aroma.

Nezbytný pomocník pro vaření sous-vide

Tahle metoda se vakuových sáčků prostě neobejde. Princip je jednoduchý. Stačí maso či zeleninu uložit s bylinkami a kořením do sáčku a odsát vzduch. Takhle uzavřené pokrmy pak jen pomalu a dlouho vaříte při nízké teplotě. Díky vakuování jídlo neztratí svou šťavnatost a zaručuji, že oblíznete všech deset.

Vakuové dózy nejsou jen obyčejné nádoby na jídlo. Jsou to multifunkční pomocníci, kteří vám pomohou ušetřit čas, peníze a navíc udržet vaši kuchyni v pořádku. Takže pokud je ještě nemáte, možná je čas si nějaké pořídit.

5 tipů pro elegantní šatník

Elegantní šatník není jen o drahých kouscích oblečení, ale především o vyváženosti, kvalitě a správném střihu a velikosti. S několika jednoduchými radami můžete proměnit...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Reklamní Předměty s Potiskem

Reklamní předměty s potiskem jsou v dnešní době klíčovým nástrojem marketingové komunikace. Nejenže posilují povědomí o značce, ale také budují vztah s klientem. Od...

Další články autora