Vakuové dózy, možná jste už o nich slyšeli, nebo je možná máte dokonce i doma, ale zatím jste je příliš nepoužívali. Přitom mají tolik užitečných využití.
Prodlouží čerstvost a živostnost potravin
Kolikrát se vám stalo, že jste si koupili čerstvé ovoce nebo zeleninu a po pár dnech v lednici už nebyly ani k jídlu? S vakuovými dózami se vám tohle už nestane. Díky tomu, že z vakuové dózy odsajete vzduch, prodloužíte čerstvost potravin o několik dnů, někdy i týdnů. Nezáleží na tom, jestli se jedná o ovoce, zeleninu, pečivo nebo třeba sýry a maso. Díky odsátí vzduchu zamezíte oxidaci a množení bakterií, díky čemuž prodloužíte trvanlivost potravin až 5x.
Uskladněte zbytky na zítra
Když uvaříte příliš velký oběd a zůstane vám ještě na druhý den, je to výhra. Nemusíte zbytečně vařit. Problém je, ale ten, že se takové jídlo rádo rychle kazí, ztrácí svou chuť nebo přejímá pachy z lednice. Ale ne, pokud je uložíte do vakuové dózy.
Mražení bez spálení mrazem
Zamrazování potravin je super způsob, jak si udělat zásoby na dny kdy nemáte čas nebo máte prázdnou lednici. Nepříjemné však je, když jídlo v mrazáku najdete obalené v ledové krustě, která změní jeho chuť i konzistenci. A to, i pokud je v sáčku. Když ale jídlo zamrazíte ve vakuové dóze, zabráníte přístupu vzduchu a tím i „spálení mrazem“. Můžete tak bez obav zamrazit ovoce, zeleninu, maso nebo hotová jídla.
Marinování na rychlovku
Máte chuť na grilované maso, ale zapomněli jste ho včera naložit do marinády? Žádný problém! Vakuováním to zachráníte. Když maso naložíte do marinády ve vakuové dóze a odsajete vzduch, marináda se do masa dostane mnohem rychleji. Takže místo několika hodin marinování vám bude stačit třeba jen půl hodinky.
I sypké potraviny zůstanou déle čerstvé
Mouka, cukr, rýže, ořechy nebo káva – všechny tyhle suroviny jsou náchylné na vlhkost a pachy, které na sebe v kuchyni mohou nabrat. Navíc se do nich po otevření rádi pouští různí červíci a moli. Když je, ale budete skladovat ve vakuových dózách, zůstanou krásně suché a čerstvé. Hlavně káva neztratí své božské aroma.
Nezbytný pomocník pro vaření sous-vide
Tahle metoda se vakuových sáčků prostě neobejde. Princip je jednoduchý. Stačí maso či zeleninu uložit s bylinkami a kořením do sáčku a odsát vzduch. Takhle uzavřené pokrmy pak jen pomalu a dlouho vaříte při nízké teplotě. Díky vakuování jídlo neztratí svou šťavnatost a zaručuji, že oblíznete všech deset.
Vakuové dózy nejsou jen obyčejné nádoby na jídlo. Jsou to multifunkční pomocníci, kteří vám pomohou ušetřit čas, peníze a navíc udržet vaši kuchyni v pořádku. Takže pokud je ještě nemáte, možná je čas si nějaké pořídit.